| اپیدمیولوژی و راهکارهای کنترلی بیماری Enterocytozoon hepatopenaei (EHP) در میگوی وانامی |
| کد مقاله : 1079-5THISC-FULL |
| نویسندگان |
|
سید محمد امین حسینی *، مصطفی فخرآبادی پور، سعید یغفوری اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان |
| چکیده مقاله |
| صنعت پرورش میگو یکی از مهم ترین بخش ها در صنعت آبزی پروری است و بیماری ها مهم ترین چالش موجود در این صنعت می باشند. بیماری ناشی از انگل مایکروسپوریدیایی (EHP) به عنوان یکی از جدیترین چالشها است. این بیماری سالانه باعث کاهش تولید به میزان 30-20 و از طریق تخریب سلول های هپاتوپانکراس باعث تاخیر در رشد میگو می شود. بیماری برای اولین بار دسال 2004 در تایلند گزارش شد. آلودگی به EHP در تایلند، ویتنام، اندونزی و مالزی گزارش شده است. مطالعات نشان میدهد که ۶۵-۷۰ درصد از مزارع پرورش میگو در تایلند و ۵۰-۵۵ درصد در ویتنام درگیر هستند. بررسیهای میدانی مؤید آن است که مزارع پرورش میگو در جنوب ایران نیز با این آلودگی دستوپنجه نرم میکنند که منجر به کاهش قابلتوجه تولید شده است. EHP از مسیرهای پیچیدهای برای فرار از سیستم ایمنی میزبان استفاده میکندو از این طریق توانایی میزبان برای مقابله با عفونت را کاهش میدهد. توسعه روشهای تشخیصی سریع و حساس از دستاوردهای مهم تحقیقاتی در سالهای اخیر بوده است.تکنیکهای LAMP با حساسیت معادل PCR و زمان پاسخگویی کمتر از ۳۰ دقیقه معرفی شدهاند. پژوهشهای جدید بر اهمیت مدیریت همهجانبه تأکید دارند که شامل کنترل بیولوژیک ، تقویت ایمنی و مدیریت محیطی است. استفاده از نانوذرات نقره و مس به عنوان جایگزین مواد ضدعفونی کننده سنتی مورد مطالعه قرار گرفته است. مدیریت مؤثر EHP نیازمند رویکردی یکپارچه است. با توجه به گسترش این بیماری و خسارات سنگین اقتصادی آن، اجرای برنامههای نظارتی دقیق و توسعه روشهای تشخیصی ضروری به نظر میرسد. |
| کلیدواژه ها |
| میگو، وانامی، EHP |
| وضعیت: پذیرفته شده |
